Μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ μπεγεντί)



Αν και δεν είμαι fun της μελιτζάνας, αυτός... Αχ ! Αυτός ο συνδυασμός πατάτας με μελιτζάνα
είναι σκέτη κόλαση...

Αν και μπελαλίδικο, αξίζει όσο λίγα...
Μέσα στον χρόνο προετοιμασίας με ένα κόκκινο ποτήρι καλό κρασί και 2-3 τυράκια
για  να χαιδέυετε τον ουρανίσκο σας και / ή των καλεσμένων σας, θα προετοιμάσετε το στομάχι σας
για ένα τρελό γλέντι.

'Ενα φαγητό που συνοδέυετε απλά με μία σαλάτα, γιατί ναι, είναι βαρύ.

Βέβαια ο πουρές μπορεί να γίνει μόνο με μελιτζάνα, δίχως πατάτα. Ότι προτιμάτε.

Θα χρειαστούμε

1,5 κιλό μοσχάρι για κοκκινιστό
2 κρεμμύδια
1 ή 2 σκελίδες σκόρδο
2 δαφνόφυλλα
μισή κουταλιά κανέλα ή ένα ξυλαράκι
μισή κουταλιά ελληνικό κάρυ
πιπερί
αλάτι
καλό ελαιόλαδο
τομάτα πάστα μισό κεσεδάκι 
ή αν είναι πολτός 1,5 κουτί.
μισό ποτήρι λευκό κρασί 
σε θερμοκρασία δωματίου
Για τον πουρέ

4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
2 μελιτζάνες
1/2 λίτρο γάλα
100γρ κρέμα γάλακτος
100γρ μαργαρίνη ή βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο


Τσιγαρίστε το μοσχάρι ελαφριά μαζί με τα κρεμμύδια σε φέτες κομμένα και το σκόρδο, αλλά και τα μπαχαρικά σας.
Σβήστε με λίγο λευκό κρασί όπου είναι σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέστε ζεστό νερό.
Να καλύψει το κρέας συν το 1/3.

Είναι πολύ σημαντικό τα υγρά που προσθέτετε να είναι σε θερμοκρασία δωματιού
και όχι παγωμένα ή από τη βρύση γιατι το κρέας θα πάθει σοκ από την αλλαγή θερμοκρασίας
και θα σκληρύνει.

Αφού το κρέας μαλακώσει αρκετά, μετά από μία ώρα ή πολλές φορές και 2 ώρες
προσθέστε λίγο νερό ακόμα και τη ντομάτα.

Προσοχή!
Μη προσθέσετε τη ντομάτα από την αρχή διότι το κρέας δε θα μαλακώσει ποτέ.

Παράλληλα μπορείτε να αρχίσετε και τη διαδικασία της παρασκευής του πουρέ.
Προτίνω να έχετε βάλει τις μελιτζάνες σε λίγο νερό με ξύδι και αλάτι να ξεπικρίσουν.
Και να της ψήσετε στον φούρνο. Ολόκληρες.
Βράστε τις πατάτες μέχρ να μαλακώσουν.
Σουρώστε το νερό. Μπορείτε να αφήσετε λίγο.
Προσθέστε τις μελιτζάνες και λιώστε με το πηρούνι.
Μετά τα μπαχαρικά, το γάλα, την κρέμα και το βούτυρο.
Συνεχίστε με το πηρούνι.

Σερβίρετε στο πιάτο τον πουρέ και στη μέση κάντε μία ελαφριά κοιλίτσα που
θα υποδεχτεί το κοκκινιστό.

Για όμορφο σερβίρισμα και απογείωση γέυσης μπορεί να σωτάρετε μελιτζάνα σε 
σχήμα μισοφέγγαρου και να διακοσμήσετε το πιάτο.

Φυσικά λίγος μαιντανός μπορεί να δώσει φρεσκάδα και ζωντάνια.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.









Comments