Συκώτι με πράσο και κολοκύθακι






Είτε για αυτούς που λατρέυουν το συκώτι, είτε για αυτούς που θέλουν να ανεβάσουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα και θέλουν κάτι ξεχωριστό και γευστικό.

Το συκώτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και νάτριο.
 Βιταμίνη Α (ρετινόλη ή καροτένιο), Β1 (θειαμίνη, Aneurin), B2 ή ριβοφλαβίνη, Β6 ,
βιταμίνης C και βιταμίνης Ε.
Τα πράσα αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Ο φυλλώδης μίσχος τους περιέχει αρκετές ζωτικής σημασίας βιταμίνες όπως πυριδοξίνη, φολικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη, σε υγιείς αναλογίες. 100 γρ. φρέσκα στελέχη παρέχουν 64 mg φυλλικού οξέος που είναι ουσιώδες για τη σύνθεση του DNA και την κυτταρική διαίρεση. Επιπλέον, τα πράσα είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Έχουν επίσης ορισμένες άλλες βασικές βιταμίνες, όπως οι C, Κ και Ε.
Τέλος, οι μίσχοι του πράσου έχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Το συκώτι έιναι αρκετά φτηνό και για 2 άτομα μισό κιλό είναι αρκετό.
Όπως επίσης είναι αρκετό και για μεζέ 4 ατόμων.








Άν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο.


Κοψτε το συκώτι σε κομμάτια, όχι πολύ μικρά.
Ψιλοκόψτε τα λαχανικά σας σε λωρίδες.
Κ αν επιλέξετε να βάλετε σκόρδο, το σκόρδο σε φλούδες.

Τσιγαρίστε το πράσο και τα κολοκυθάκια σε ελαιόλαδο και μόλις ροδίσουν προσθέστε το σκόρδο.
Συνεχίστε το τσιγάρισμα για 2 λεπτά ακόμα και προσθέστε το συκώτι.
Αλλάξτε γρήγορα πλευρές. Για 2 φορές συνεχόμενα.

Ρίξτε το κρασί και χαμηλώστε την φωτιά στο μισό.
Σκεπάστε το μαγειρικό σας σκέυος (εγώ χρησιμοποίησα κεραμικό green  τηγάνι που είναι εξαιρετικά
αντικολλητικό).

Δεν χρειάζεται νερό. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί μέσα στο κρασί.
Αν φυσικά χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
Αν δεν έχετε κρασί τότε μπορείτε να το μαγειρέψετε με νερό έχοντας προσθέσει λίγο ξύδι κανονικό.

Εμένα μου αρέσουν τα λαχανικά να είναι τραγανιστά.
Για αυτό αφαιρώ τα μισά πριν προσθέσω το κρασί.
Και τα προσθέτω στο σερβίρισμα μαζί με φρεσκοκομμένο μαιντανό.





Εδώ μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πράσο





Comments