Salmon Mango Teriaki με σαλάτα Κινόα





Γεια σας είμαι η Λιάνκα και σήμερα θα σας δειξω πως να φτιάξετε Αγριο Σολομό!

Για αρχή ας πουμε οτι ο αγριος σολομος ουσιαστικά είναι σολομός ελευθερος ΜΗ ιχθυοτροφείου ή καλλιέργιας. Σε ξένες χώρες όπως Γερμανία ή Αγγλία ή Σκανδιναβικές είναι γνωστό πλέον και δεν ακούγεται περίεργο. Γραφει στα πακέτα wild salmon ακόμα και σητν Ελλάδα έτσι θα το βρείτε.Και κάπως αλλιώς θα σας πω πιο κάτω!
Κατεψυγμένο φυσικά!
Εγώ το προτιμώ και ας ειναι κατεψυγμένο γιατί δεν είναι περιττά λιπαρό (γιατί δεν τρώει τις βλακείες που τα ταίζουν στις καλιέργειες) δεν ειναι πολυ ροζ και ειναι πιο σκληρό.
Είναι κανονικό ψάρι δηλαδή και δε σε κάνει να νιώθεις περίεργα όταν το τρώς.
Έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι δε τους αρέσει ο σολομός ή οτι δεν μπορούν να φάνε ολόκληρο το πιάτο !!!! Και τότε τους λέω κάτσε να σου φτιάξω εγώ λοιπόν : 

Άγριο Σολομό με μάνγκο τεριάκι σως!

Όχι δε θα πάρουμε έτοιμη σως τεριάκι θα την φτιάξουμε εμείς!
Καλά ντε μη βαράς αν θες πάρε έτοιμη!

Θα σου πω τι θέλεις για αρχή




- 4 φιλέτα σολομό 
- αλάτι χοντρό αφράλα
- φρεσκοτριμένο πιπέρι
- 2 κ.γ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο

Για τη σως τεριάκι 
- 4 κ.γ. μαρμελάδα μάνγκο 
- 8 κ.γ. σόγια σως
- 2 σφηνάκια ρακί ή βότκα

Για το σερβίρισμα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ροζ πιπέρι
- μαυρο και λευκό σουσάμι


Σαλάτα κινόα

Η κινόα έχει πολλές πρωτεινες και για αυτό την διαλέγω για αυτό το πιάτο γιατί έτσι το κάνει χορταστικό.
Βράζεις την κινόα  εδώ προτίμησε λευκή και την σερβίρεις μαζί με πλιγούρι
μισό κινόα μισό πλιγούρι με αγγουράκι αλάτι και πιπεράκι και φρέσκο κρεμμυδακι
φυσικα μπορείς να βάλες και λίγο τζίντζερ/δε σου γραφω αναλογίες γιατί ειναι ανάλογα με τα γούστα!Επίσης ένας πολύ καλός συνδυασμός είναι και με σαλάτα φαγόπυρο ή με ρύζι μπασμάτι αρωματισμένο με κουρκουμά. Απέφυγε τις πολύ όξινες γευσεις όπως ντομάτα ή πορτοκάλι.Ότι πράσινο σκεφτείς...του πηγαίνει!Μαιντανός,άνιθος,πιπεριά,βασιλικός,αγγούρι,σπαράγκια κλπ.

Θέλει πολύ λίγο χρόνο για να μαγειρευτεί.
Πρώτα απο όλα φτιάξε τη σαλάτα σου για να κρυώνει αν είναι ζεστή.
Και γενικά έχε στο νου σου πως το συνοδευτικό σου καλό θα είναι να μη καθυστερήσει να φτιαχτεί και κρυώσει ο σολομός γιατί δεν είναι για να ξαναζεστένεται αυτό το πιάτο.
                                              
                                                   COOKING TIME!

-Σε ένα τηγάνι σχάρας ή ένα σουπερ αντικολλητικό τηγάνι βάλε το σπορέλαιο και όταν ζεστάνει βάλε τον σολομό από τη μεριά του δέρματος να ακουμπάει το τηγάνι.
-Σε 2 λεπτά άλλαξε μεριά
-Προσθέτεις το νερό, το αλάτι και το πιπέρι και χαμηλώνεις τη φωτιά στο μέτριο.
-Βάλε την μαρμελάδα σε πολλά σημεία στο τηγάνι απλωμένη και ανατάραξε με κυκλικές κινήσεις
- Τώρα είναι η ώρα για τη σόγια
- Άλλαξε την μεριά του σολομου άσε για 2 λεπτά
- Ρίξε το αλκόολ και γυρισε από την κάθε πλευρά για 1 λεπτό.

Ο συνολικός σου χρόνος πρεπει να είναι 6-7 λεπτά το πολύ αφού βάλεις το σολομο στο τηγάνι.
Σε αυτή την ώρα και έχει ψηθεί σωστά και έχει μείνει ζουμάκι το οποίο καθώς κρυώνει καραμελώνει για να σερβίρεις.

Τοποθέτησε το πανω στη σαλάτα σου ή στο πλάι και βάλε απο πάνω την σάλτσα.
Πασπαλισε με ροζ πιπέρι και σουσάμι και περίχυσε φρέσκο ελαιόλαδο.
Οπωσδήποτε κόψε κρεμμυδάκι φρέσκο από πάνω.

Χρησιμοποίησα μαρμελάδα μανγκο που τη φτιάχνω μόνη μου από φρέσκο μάνγκο μπορείτε να βρείτε μανγκο μαρμελάδα σε ασιατικά μαγαζιά ή στα μαρκς εντ σπενσερ η να φτιάξετε μόνοι σας από ενα φρέσκο ώριμο μυρωδάτο μάνγκο.
Αν θελετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το μανγκο με βερύκοκο !
Προσωπικα δε θα προτεινα κατι άλλο! Είναι θέμα συνδυασμου αυτής της γλυκάδας και οξύτητας!











Ταιριάζει με ξηρό λευκό κρασί με λουλουδένιες αποχρώσεις με ένα Reisling δηλαδή,
με σάκε Ιαπωνικό μιας και έχουμε να κάνουμε με τεριάκι και με πικρή μπύρα και με κοκτειλ με βάση το τζιν ή τη βότκα.

Για πιο έξτρα χορταστικό γεύμα μπορείτε να έχετε στοτραπέζι βρασμένες πατάτες πασπαλισμένες με αφράλα αλάτι και φρέσκο θυμάρι.

Ή να κρατήσει χώρο για ένα γλυκό μετά ή φρούτα.


Mπορείτε να βρείτε κατεψυγμένο αγριο σολομό σε πολλά σουπερ μαρκετ μεγάλα και μικρά, συνήθως σε γερμανικές αλυσίδες είναι πιο ευκολο και εχει την ενδειξη wild salmon. Σε ελληνικα καταστήματα θα βρείτε αλλα μπορεί αν μην υπάρχει η ένδειξη αλλά αν δείτε τον τρόπο αλίευσης η τα νερά θα καταλάβετε. Βασικά μόνο και μόνο που λεει ότι ειναι αλίευσης ειναι αγριος...





κάντε κλικ στο RECIPES για να 
βρείτε περισσότερες συνταγές
ανά κατηγορία,στο search για
συγκεκριμένα υλικά και πιάτα




                     keep it emotional

Comments