Το χοιρινό δεν είναι το αγαπημένο σας ε?
Ε λοιπόν για να σε κάνω να αναθεωρήσεις!
(αν βαριέσαι και απλά θες να μαθεις την συνταγή πηγαινε 2 παραγραφους πιο κατω)
Πρέπει εδώ να σημειώσω πως (κατά την γνώμη μου πάντα) η πεποίθηση που μας διακατέχει στην Ελλάδα πως πρέπει να τρώμε μοσχάρι και όχι χοιρινό είναι κάπως λανθασμένη, διότι τα εκτροφεία χοιρινού που έχουμε είναι πιο πολλά και σε καλυτερες συνθήκες από ότι τα βοοειδή τα οποία δυστυχώς επιλέγουμε να είναι και ελληνικά και είναι και πιο ακριβά τα εγχώρια ενώ δεν έχουμε καμία ελληνική ράτσα.
Εκτός από μία νομίζω που είναι σε αφανισμό.
Οπότε δεν είναι λάθος όταν είμαστε στην Ελλάδα να προτιμούμε χοιρινό ή αρνάκι ή κατσικάκι.
Το χοιρινό επίσης περιέχει ΛΙΓΟΤΕΡΑ λιπαρά από ότι το μοσχάρι και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά... Επίσης το λίπος στο χοιρινό είναι εμφανές και μπορεί να αφαιρεθεί ενώ στο μοσχάρι είναι κατανεμημένο σε όλο τον ιστό.
Επίσης πολλές φορές το χοιρινό μας βρωμάει...
Αυτό είναι αλλουνου παπά βαγγέλιο ...
Τι γίνεται///
Το μοσχάρι είναι το μικρό της αγελάδας (Vegan αμα διαβάζεις φύγε καλύτερα...)
οπότε σε γενικά πλαίσια σε ορμονικά επίπεδα δεν ειναι ώριμο και δεν μυρίζει άσχημα πέρα από το τρόπο που έχει σφαγεί και τις ορμόνες που εκκρίνονται από την ταλαιπωρία
που έχει υποστεί το ζώο.
Φυσικά και με τη διατροφή του.
Το χοιρινό λοιπόν μπορεί να είναι και μεγαλύτερης ηλικίας και να έχει ορμονικές διαταραχές τεστοστερόνης κλπ.
Ειδικά αν είναι αρσενικό τότε μπορεί να μυρίσει πάρα πολύ άσχημα.
Ένας τρόπος για να μη μυρίσει το κρέας είναι να έχει σιτέψει.Γιαυτό και το απακι το συγλινο και τα ζαμπονοειδη δεν μυρίζουν περίεργο.
Εγώ απλά πέρνω χοιρινό και δε το μαγειρευω την ίδια μέρα.
Το αφήνω 2-3 μέρες, στο ψυγείο φυσικά και μετά το μαγειρευω.
Για πάμε!
ΑΡΓΟΨΗΜΕΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
Yλικά για 4 άτομα
1 κιλό χοιρινή σπάλα ή λαιμό ολόκληρο το κομμάτι
χυμό από ένα πορτοκάλι
3 σκελίδες σκόρδο
1κγ κόλιανδρο
1κγ ρίγανη βουνίσια
1κγ φασκόμηλο
αλατι
πιπερι
νερό
Σαλτσα
5κγ κουταλιές μουστάρδα
3κγ μέλι
3κγ κρέμα γάλακτος
μία πρέζα κουρκουμά
Βάζω το χοιρινό όπως είναι ολόκληρο το κομμάτι σε μία γαστρα
ή σε ένα ταψί και θα το καλύψω με αλουμινόχαρτο μετά.
Κοβω μικρά σημεία και βαζω μεσα τις σκελίδες σκόρδου.
Πασπαλίζω με το αλάτι,το πιπέρι, προσθετω τα μπαχάρια και το πορτοκάλι και γεμίζω το ταψι με νερό μέχρι τη μέση του κρέατος!
Ψήνω σε μέτρια φωτιά για 3 ώρες. Δηλαδή περίπου στους 140.
Στις 2 ώρες αφαιρώ το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο.Προσοχή θα έχει ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία και θα βγουν απότομα υδρατμοί γιαυτό καντε το σιγά σιγά ή αν είναι αλουμινόχαρτο καντε μία τρύπα με το μαχαίρι.Μην έχετε το πρόσωπο σας κοντα.
Αφήστε το να ροδίσει για ακόμα μία ώρα.Μη πετάξετε το ζουμί.
Λοιπόν καλό θα ήτανε να μην το κόψετε ζεστό.
Να το αφήσετε να κρυώσει και μετά να το κόψετε.
Ετσι θα μπορέσει να κοπεί σε φέτες.Αν δε σας νοιάζιε αυτό τότε δε μας πειράζει που ειναι ζεστό απλά θα κοπεί ανισσόροπα και σε μικρότερα κομματάκια αλλα και πάλι πεντανόστιμο θα είναι.Αφαιρέστε το σκόρδο αν δε θέλετε να κάνετε εκπληξη.
Σε ένα τηγάνι βάλτε το κρέας και το ζουμί του
Αν το κρέας είναι ζεστό ακόμα μη το βάλετε στο τηγανι παρά βάλετε μόνο το ζουμί του.
Σε ένα ποτήρι βάλτε τη μουστάρδα με λίγο νεράκι και ανακατέψτε να διαλυθεί.
Αν τη βάλετε κατευθειαν στο τηγανι τότε θα σβολιάσει.
Αφου τη διαλύσετε ρίξτε τη στο τηγάνι ή κατσαρολάκι τώρα που το σκεφτομαι και
σε μέτρια φωτιά ζεστάνετε να δέσει μαζί με το μέλι και τον κουρκουμά.
Χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο και προσθέστε την κρέμα που ειναι σε θερμόκρασία δωματίου αν ξεχάσατε να τη βγάλετε τότε απλά βάλτε της πρώτα λίγο πολύ λιγο ζεστό νερό να μεγαλώσετε την θερμόκρασία της για να μη κόψει.
Περιχύστε το κρέας με τη σάλτσα σας!
Αν το κρέας είναι φετες και παγωμένο τότε βάλτε το και αυτό στο τηγάνι να ζεστένεται στο σημείο που προσθέτετε το μέλι.
Συνοδευεται εξαιρετικά με baby πατάτες ή πουρέ πατάτας και ξινολάχανο ή αλλιώς
sauer kraut!
Προτιμήστε ένα ποτήρι λευκό κρασί Chardonnay ή Σαββατιανό ή με μία πλούσια
παγωμένη ξανθιά μπύρα.
είμαι η Λιάνκα Κάρμη και σας φιλώ γλυκά
KEEP IT EMOTIONAL
Comments
Post a Comment