Porto Bello Kριθαρότο με αγριομανίταρα Πίνδου ,δενδρολίβανο και λιαστές ντομάτες


Για το βιβλίο της Ελισάβετ



Ένα μυρωδάτο πιάτο που μπορεί να μην είναι στις ελληνικές μας συνταγές αλλά μυρίζει Ελλάδα!


Εντάξει αυτό είναι το must  φαγητό που πρέπει να δοκιμάσετε αν έρθετε στο ΝΟΝΝΑ!
Η αλήθεια είναι ότι μου πήρε πολύ καιρό και πολλές δοκιμασίες για να βρω την τέλεια σθνταγή πριν αποφασίσω να το μοιραστώ με τους πελάτες μου στο ΝΟΝΝΑ και θέλει ετσι κάπως ακρίβεια στις οδηγίες που θα σας δώσω αν δεν είστε πολύ γνώριμοι με την μαγειρική αν είστε επαγγελματίες ή εχετε φάει τα μισά σας χρόνια στην κουζίνα πειραματίζοντας και ανατινάζοντας τα κατσαρόλια της μαμάς τότε θα μπορέσετε να προσθεσετε/αφαιρέσετε.

Θα βάλω τα δυνατά μου να σας πω ακριβως τι κάνω!

Εντάξει δεν ειναι δυσκολο! Απλά λεω να μην κάνετε τα δικούλια σας!

Για 4 άτομα χρειαζόμαστε

-1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
-1 κολοκυθάκι
-3 μανιτάρια πόρτο μπέλο σε φέτες
-8 αποξηραμένα μανιτάρια ή αν έχετε τρίματα 5 κουταλιές
τα θρυματίζουμε έτσι κ αλλιώς μετά
- 1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο όχι σπασμένο!
- 5 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 2 κρεμμύδια
- ένα τσακ μαιντανό
- ελαιόλαδο
-λίγη καπνιστή πάπρικα
-αλάτι,πιπέρι

-1 ποτήρι λευκό κρασί
- γραβιέρα τριμμένη χοντρά ή παρμεζάνα
-1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
-1 ποτήρι νερό


Βάζουμε μέσα στο κρασί τα μανιτάρι πορτσίνι.
Βράζουμε το κριθαράκι αλ τεντε διαβάζοντας πόσα λεπτά χρειάζεται στο πακέτο -3 λεπτά
Το κάθε είδος/εταιρεία είναι διαφορετικό.
Είναι πολύ σημαντικό να μην το παραβράσουμε γιατί αν βράσιε κανονικά τότε δεν θα μπορέσει
να αποροφήσει την σάλτσα μας.Θα έχει διογκωθεί όσο πάει και δεν θα ρουφήξει! Ενώ αν το βράσεις πιο λίγο τότε θα θέλει να φουσκώσει μετά στην σάλτσα του και έτσι θα πάρει όλες τις μυρωδιές.
Σουρώνουμε καλά και ξεπλένουμε με κρύο τρεχούμενο νερό να σταματήσουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να στραγγίξει καλά.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κάνουμε το σκόρδο φέτες.
Το κολοκυθάκι το κόβουμε όπως θέλουμε, αν θέλουμε να είναι τραγανό τότε καρέ αν θέλουμε να είναι απαλό τότε φλούδες με το πιλερ.
Κόβουμε τις ντομάτες λεπτές λωρίδες με ένα ψαλίδι μαγειρικής ή με το μαχαίρι μας.
Τα μανιτάρια σε φέτες.

Βάζουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό και βαθύ (ή γωκ ή αυτά που είναι για ζυμαρικά) 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο και το κρεμμύψιπροσθέτουμε να ζεσταθεί ΜΑΖΙ το σκόρδο, μετά το δενδρολίβανο και γρήγορα τα μανιτάρια,μετά απο 2-3 ανακατέματα το κολοκυθάκι και τις λιαστές ντομάτες και σε χαμηλή φωτιά τσιγαρίζουμε.
Σβήνουμε με το κρασί! Προσοχή απο μακριά μπορεί να κάνει φλόγα.
Και προσθέτουμε το νερό να πέσει η θερμόκρασία και μετά την κρέμα για να μη κόψει, το αλάτι το πιπέρι και στο τέλος το κριθαράκι.

Ανακατευουμε απαλά για να μη λασπωσει μεχρι να αποροφηθει το νερό με την κρέμα.

Βγάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι μας το τριμμένο τυρί!

Έτοιμο για σερβίρισμα!
Πασπαλίστε με μαιντανό και λίγη πάπρικα καπνιστή.

Καλή σας όρεξη!





Comments